Seattle Living

This Modern Backyard ‘Cabin’ is an Urban Oasis in Green Lake

Good things really do come in small packages.

By Niki Stojnic September 5, 2017

Cottage-004

This article originally appeared in the September 2017 issue of Seattle Magazine.

Like many urban dwellers in this red-hot real estate city, Jenifer Merkel and Chris Charles wanted to get as much mileage out of their property as possible for their growing family. They saw an opportunity in the old garage that abutted the alley behind their Green Lake house. Building a detached accessory dwelling unit (DADU), aka mother-in-law cottage, was an ideal solution.

DADUs function as a jack-of-all-trades dwelling, utilized as everything from a rental unit to a home for extended family. Merkel and Charles envisioned all that—and more: The couple needed a place to live with their two toddlers while they did a major rebuild of their main house; they planned to host visitors and family events there, as well as rent out the space; and finally, they hope to live there, and rent out their main house, after their kids are grown. 

They called on Seattle-based architect Victoria Carter to create their cabin-in-the-city dream—small cabins being a large part of her design repertoire. However, building a DADU on their site posed some particular challenges. Most of the cabins Carter has designed are secondary homes sitting on spacious lots, rather than urban homes with city-imposed height and square footage limitations and power line setbacks. Nevertheless, Carter dove in. 


Photograph by Ed Sozinho. The exterior of the DADU is clad in durable cedar siding and topped with a metal roof.

For the DADU, Merkel and Charles prioritized natural light and privacy, two sometimes conflicting elements. Windows needed to be creatively placed and sized to maintain privacy from both the alley and the primary house. The front of the dwelling is oriented to its own small yard, not facing the main home, and a big single-pane window, along with a glass-paned door, brings the majority of light into the lower floor, according to Carter.

On the side of the dwelling that faces the main home, there’s another large window that looks out through an airy screen of bamboo, planted in a galvanized box and set strategically outside. At the rear of the home is a 6-foot-square, south-facing window—placed high in the stairwell to maintain privacy—which brings in a huge amount of southerly light that filters brightly down to the main floor. 

Meanwhile, the side of the house along the alley, where just inside is the living space with sofa against a wall, keeps a sense of separation. “You have no sense of being [near an alley] at all when you’re in the building,” says the architect. She notes a large upstairs window that introduces light, as well as offers a serene view of the yard and tree tops. “The cabin lets you know where you are, but it doesn’t announce it,” remarks Carter. 

Photograph by Ed Sozinho. To save space, structural elements of the staircase were left exposed.

Another illuminating element? White paint, inside and out (Benjamin Moore, Simply White). “It took a long time to choose the white,” says Carter, thanks to the sheer variety of shades available. Merkel says it’s one of her favorite details in the house. “Even throughout the winter, the white made me so happy every time I looked at it. It is perfectly crisp, clean and uniform.” 

The board-and-batten siding, made of one-by-eight fence boards, plays well with light colors, says Carter, and adds texture. “The batten sort of casts a shadow with light colors; it’s all very simple, basic materials used in, we think, thoughtful ways.” 

Inside, the couple wanted two distinct spaces, a common sleeping space and great room “where we would cook, eat, play and lounge,” says Merkel. For the great room, Carter says, it was important to keep everything, from appliances to cabinets, scaled to fit the space and simple—not a lot of ornate detail—to keep visual clutter at bay.

Special consideration was needed, however, in designing the navigation from the great room to the upstairs sleeping area. “A ladder to a loft with toddlers was not going to work,” says Merkel. That meant designing a regular stairwell to connect the two levels. Doing so in a 620-square-foot space was a challenge. To save space, Carter turned structural elements of the staircase into exposed detail. “What turned out to be kind of a bugger to work out from a design standpoint turned out to be just a beautiful feature of this little house, to get every square inch of it used up,” says Carter. “There’s ease of movement to the whole cabin.”


Photograph by Ed Sozinho. The stairs lead to a bright upstairs bedroom with a treetop view.

The stairwell’s woodwork is one of Charles’ favorite elements, and it connects the new home to the site’s history. “We salvaged the studs from our 100-year-old garage and utilized that wood for the stair screen. I feel like a part of our old house continues being useful. The fir for the stair treads was salvaged by a friend from a tear-down on Queen Anne. I like that we get to see the wood every day,” he says.

The home serves as an urban oasis, with views of trees and greenery, while still being very much in the city, and its owners are looking forward to moving into the place as construction on their main home gets underway. Says Merkel, “The interior details came together so well—we have the individual spaces we needed, yet it feels very open and full of light.”

The redesign corrected inefficient layouts and awkward connections to the home’s decks.

AIA Home: Goodbye 1970

Family fixes design flaws to bring midcentury home into modern era

“Treehouse” by Floisand Studio Architects returns to glory a Ralph D. Anderson home that had lost its compass. Nick and Rachel Lenington purchased the 1970 Mercer Island home in 2010, attracted to the quiet neighborhood because of its midcentury vibe, big, west-facing windows, and abundant wildlife. An advertised water view didn’t really pan out, but…

Photography by Netra Nei

Living: This Kitchen Really Cooks

Remodel preserves Victorian charm

Raised on an off-the-grid ranch in southern Oregon, Mandy Lozano took a don’t-fence-me-in approach to renovating her kitchen in Seattle’s Squire Park neighborhood. She sought to balance a respect for the 1900 Victorian’s heritage with a genetic predisposition toward creative license. “I don’t care for modern technology that much, and I don’t like fussy or…

IMG_1752 hero-min

It Costs What? High-End Seattle-Area Homes Skyrocket in Price

The rise in pricey homes throughout Seattle is nothing short of astonishing

It’s no secret that housing prices are skyrocketing. Some new numbers, however, may send you into a fit of apoplexy. A study by home buying and selling service Orchard finds that the Seattle region has experienced a whopping 180% increase in the sale of million-dollar homes in just three years. So far in 2022, almost…

The roof slopes to the south for greater solar-panel efficiency and the one-car garage was among several tradeoffs to improve energy efficiency.

Seattle Passive House Respects The Environment

Passive House in Ballard treats the environment with respect

Rade and Eli Trimceski didn’t set out to save the planet when they commissioned their new home in Ballard, but the planet sent its regards anyway. Designed and built by First Lamp Architects of Seattle, the project was named the Passive House Institute U.S. (PHIUS) National Home of the Year in 2020.  Billed as “the…

IMG_1 copy 2-cropped

Why This Tiny Cottage in Shoreline Works For a Family of Four

Why our tiny house makes sense

We live in a world full of hacks, loopholes and workarounds that often lead to more work and dead ends. When my wife, Kristy, and I discovered a way to live mortgage free, it seemed too good to be true. There had to be a catch. Six years later, we are still living out that…

The project resulted in an extra 5,000 square feet of floor space and a refacing of parts of the facade.

Seattle’s Former Columbia Congregational Church and Allied8: A Match Made in Heaven

The former Columbia Congregational Church was in disrepair before architectural firm Allied8 came to the rescue

The Columbia Congregational Church was harshly thrust into an uncertain future in the secular world.   It was founded in 1891, two years before the Columbia City neighborhood. The densely forested site was ringed by marshlands and served as the gateway to the untamed Rainier Valley. At the time, it was a common practice to donate…