Seattle Culture

Now This is How You Do a Backyard in Seattle

A remodel turns a backyard from lackluster into the life of the party.

By Sheila Cain September 15, 2017

20170718-Clyde-Hill-Pool-and-Patio-1-of-22

This article originally appeared in the September 2017 issue of Seattle magazine.

It’s been four years since artist Jolinda Linden and her family moved into their 1970s-era Clyde Hill home, but memories of the red-hued hot tub still make her cringe. “It was tragic,” says Linden. The garish hot tub sat oddly inside a large room in the house, with sliding doors opening to the outdoor swimming pool. 

Linden, who shares the 43-year-old home with her husband, Dean, and two kids, Parker, 12, and Van, 14, knew the hot tub room had potential as a summertime gathering spot. She envisioned a renovated space with the exterior walls removed and the floor height lowered to the same level as the pool deck. The result of the remodel is a transformed space with a covered deck that creates a cozy enclave for socializing and connects the formerly enclosed room to the outdoor dining area and pool—a magnet for their kids and friends.

Photographs by Alex Crook. A 30-foot hedge with hydrangeas offers privacy for poolside lounging; A full kitchen in the cabana, adjacent to the outdoor dining table, provides a place to prepare meals enjoyed in the backyard

Linden’s artwork features in the deck area and throughout the home. Best described as two-dimensional sculpture incorporating hundreds—and sometimes thousands—of ceramic pieces on a flat background, the monochromatic tones of her work complement the home’s strong lines and spare aesthetic.

The deck and pool are surrounded by a 30-foot-tall hedge, lending an air of privacy despite nearby neighbors. Linden added hydrangeas for a late-summer pop of color, while the rest of the plantings provide a backdrop in shades of green.

An existing stand-alone cabana contains a kitchen and a bathroom, giving the family little reason to ever leave their backyard on summer days. Groceries are often unloaded directly from the car to the cabana, with summer meals frequently enjoyed at the large dining table outside.

“This is our summer living space,” says Linden. What could be better than spending the season by the pool, soaking in the rays while they last? 

Photographs by Alex Crook. Large skylights in the cedar overhang add light to the deck; the L-shaped seating area was inspired by furniture designer, Adrian Pearsall; Linden’s porcelain Monumental Tibetan Mala, inspired by Buddhist prayer beads, hangs from the deck wall

 

Follow Us

PCF Wins Prestigious Remodeler's Award

PCF Wins Prestigious Remodeler’s Award

PCF Construction Group nabs awards for excellence and integrity

People Come First (PCF) Construction Group has been building dream outdoor living spaces for homeowners across the Pacific Northwest for more than 15 years. The Kent-based builder was named National Remodeler of the Year by the National Association of Home Builders (NAHB) in 2023, and a National Finalist in 2024. “Receiving the Remodeler of the…

Small-Scale Sensitivity

Small-Scale Sensitivity

Whole-house renovation respects the aesthetics of its Capitol Hill neighborhood

Miriam Larson founded Story Architecture in the belief that, if she dug deep enough, each house and the family that lives in it would have a story to tell. In time, she would also conclude that some books are perfectly happy to be judged by their covers.

Water World Wonder

Water World Wonder

Unique artistic collaboration invites water into stunning Lake Washington home

Swivel Interiors founder Kathleen Glossa lured five innovative local artists to a newly purchased vacation property perched on the northern edge of Lake Washington. Photo by Andrew Giammarco

Minecraft Motivation

Minecraft Motivation

Couple uses video game for renovation inspiration

They had a hard time visualizing what their new home might look like, so they turned to Minecraft, a hugely popular video game Microsoft markets as a tool for creative types to “battle mobs, construct shelter, and explore the landscape.” They had been playing the game for years, and didn’t need to consult the box