Seattle Culture

This Queen Anne Dream Deck is an Intimate Backyard Sanctuary

When their old deck had to go, this Seattle family went bigger and better.

By Nia Martin December 1, 2017

seattle-urban-living-deck

This article originally appeared in the November 2017 issue of Seattle Magazine.

Once Amy and David Owens completed a remodel of their kitchen, they realized the small, adjoining deck of their Dutch Colonial–style house would have to go. Out of step with the changes to their home, the deck, disjointed and too small for a table, stepped down to shrubs, which then led down to a driveway.   

They called on Mark Garff of SCJ Studio Landscape Architecture (Ballard, 1148 NW Leary Way; 206.708.1862) to design and build a larger outdoor living area that would extend across the yard, leveling out the elevation as much as possible. To stay within the city’s restrictions, the deck area had to be lower than its 8-foot starting point to meet seismic standards. To accommodate these requirements, Garff designed a deck with two subtle levels and a supporting structure that’s heavily secured to the home itself.

Logistics aside, the Owens’ had specific requests for their dream deck. Their wish list included an open space where their son could play, a seating area with a fire pit for entertaining and the presence of nature. “We loved the garden patio we used to have and didn’t want to give up the natural, garden feel of our backyard,” says David Owens. Large planters offered a solution and, according to Garff, were designed to create more intimacy. Plants and trees such as Japanese maples, sedum and ornamental grasses separate the outdoor breakfast nook from the grilling area and fireside benches. 

An additional visual element is the color gray presented in two tones: The vertical surfaces are a darker shade than the horizontal, creating dimension over the expansive surface area. The overall effect of the space is dynamic yet welcoming. The family has enjoyed the deck over the summer, and hopes the fire pit will help the area to become an all-season gathering place. It’s a spot where they can spend time together, and, as Amy Owens comments, it’s “a cozy space for conversations.” 

 

Follow Us

Minecraft Motivation

Minecraft Motivation

Couple uses video game for renovation inspiration

They had a hard time visualizing what their new home might look like, so they turned to Minecraft, a hugely popular video game Microsoft markets as a tool for creative types to “battle mobs, construct shelter, and explore the landscape.” They had been playing the game for years, and didn’t need to consult the box

Trees, Whales, Wine

Trees, Whales, Wine

Browne Family Vineyards takes on climate change

Since late last year, Walla Walla’s Browne Family Vineyards has planted more than 120,000 trees in a reforestation effort to mitigate climate change on vineyards and grapes.

A Light-Filled  Oasis

A Light-Filled Oasis

Mercer Island residence embraces natural beauty by drawing it inside

When Kent and Lisa Sacia decided to put a bow on their latest remodeling triumph, they turned to a trusted collaborator, Sander Groves Landscaping President Dan Groves. He was more than happy to take on the project, a reimagining of a 1972 Northwest contemporary by a noted Mercer Island architect. “I am in a position to…

Living: The Lightness of Seeing

Living: The Lightness of Seeing

Challenging ‘Lopez Lookout’ project places a premium on spectacular scenery

The regulators and nesting eagles weren’t the only ones peering on with interest. The third largest of the San Juan Islands at 30 square miles, Lopez is home to about 3,000 year-round residents known for friendly waves at about anything that moves. Islanders are also known for their intense interest in protecting their remarkable environment….