This Wallingford Kitchen Remodel Lets the Sun Shine In

The homeowners wanted each of the rooms to feel distinct yet also allow people, light and sound to move more fluidly through from the front of the house to the back

By Jennifer Pinto January 2, 2019

2_6

This article originally appeared in the January 2019 issue of Seattle magazine.

This article appears in print in the January 2019 issue, as part of the Remodel & Refresh cover story. Click here to subscribe.

Light and space are limited resources for many Seattle urban dwellers, but Walt Mason and his husband, Sam, had their hearts set on both.

Tucked into a corner lot on a charming street in Seattle’s Wallingford neighborhood, the 1911 Craftsman bungalow the couple purchased in 2005 was, by 2016, due for an update. Armed with ideas from websites like Houzz.com, the couple hired architect Nazim Nice of Motionspace Architecture and Design to help them tackle a number of remodel projects throughout their one-story, 1,604-square-foot home.

Although Nice did some work on the home’s entry and in the finished basement, he focused his efforts on the living and dining areas, and a poorly lit, somewhat isolated kitchen that was in particular need of attention. The homeowners wanted each of the rooms to feel distinct yet also allow people, light and sound to move more fluidly through from the front of the house to the back.

BEFORE

Photo by Walt Mason

AFTER

COLOR PLAY: Design and color consultant Emily Lauderback coordinated the palette in the kitchen around the red stove, updating the room while maintaining its charming vintage vibe

To open up the previously cramped and closed off kitchen, Nice removed a wall that partitioned it off from the dining room. He also added 21 square feet off the north wall to square up the back of the kitchen.

In lieu of an island, which would have taken up too much space in the middle of the narrow kitchen, Nice opted instead for peninsulas on either end. At the back of the kitchen, the Neolith counter creates an indoor/outdoor space by extending out into a back deck with the help of Nanawall SL60, a sliding/folding aluminum and glass door system that Mason says “opens easily, closes and latches securely, locks tightly, and when it’s closed, is solid and draft-free” even in the wet Seattle winters.

OLD TO NEW: Old cabinetry was from two different eras, so new ones were essential

Knocking down much of the wall between kitchen and dining room opened up the space for a more modern flow

BEFORE

Photo by Walt Mason

AFTER

The NanaWall installed at the back of the home was instrumental in adding light and the illusion of more space

Other details, including custom cabinetry, a farmhouse sink, lighting made from glass telegraph insulators and a restored 1940s-era O’Keefe & Merritt stove, help preserve vintage charm while adding the convenience and functionality of a modern kitchen.

“The kitchen remodel has changed the look and feel of our entire home,” Mason says. And even though only minimal square footage was added, “The house feels double in size. And we have all this natural light and a connection to the outdoors that we absolutely love.”

Follow Us

PCF Wins Prestigious Remodeler's Award

PCF Wins Prestigious Remodeler’s Award

PCF Construction Group nabs awards for excellence and integrity

People Come First (PCF) Construction Group has been building dream outdoor living spaces for homeowners across the Pacific Northwest for more than 15 years. The Kent-based builder was named National Remodeler of the Year by the National Association of Home Builders (NAHB) in 2023, and a National Finalist in 2024. “Receiving the Remodeler of the…

Small-Scale Sensitivity

Small-Scale Sensitivity

Whole-house renovation respects the aesthetics of its Capitol Hill neighborhood

Miriam Larson founded Story Architecture in the belief that, if she dug deep enough, each house and the family that lives in it would have a story to tell. In time, she would also conclude that some books are perfectly happy to be judged by their covers.

Water World Wonder

Water World Wonder

Unique artistic collaboration invites water into stunning Lake Washington home

Swivel Interiors founder Kathleen Glossa lured five innovative local artists to a newly purchased vacation property perched on the northern edge of Lake Washington. Photo by Andrew Giammarco

Minecraft Motivation

Minecraft Motivation

Couple uses video game for renovation inspiration

They had a hard time visualizing what their new home might look like, so they turned to Minecraft, a hugely popular video game Microsoft markets as a tool for creative types to “battle mobs, construct shelter, and explore the landscape.” They had been playing the game for years, and didn’t need to consult the box